Rose Mary de Boer

Bio

Rose Mary de Boer (1955) is freelance journalist, schrijfster en tv researcher. Naast reizen is schrijven haar grote passie (en het moederschap, maar dat even terzijde). Verhalen, die verbinden, ontroeren en inspireren. Boeiende gesprekken over keuzes, kracht en kwetsbaarheid. Nieuwsgierigheid is haar grote drijfveer. Wat beweegt iemand? Of juist niet..

Ze portretteert het liefst mensen in hun zoektocht naar geluk, wijsheid, innerlijke en spirituele vrijheid. En bij voorkeur met een flinke dosis zelfspot, een ongebreidelde fantasie en een groot gevoel voor humor. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over de schrijfster dan over de mensen, die ze interviewt. 

En natuurlijk altijd op zoek naar de zin van het leven.. Want de zin van het leven is het zoeken naar schoonheid. En schoonheid is weer 'n uiting van liefde. En dat is waar het leven om draait: liefde!

Boeken

In 2000 kwam haar eerste boek uit: 'Het leven is de speelbal van de tijd'. Portretten van opmerkelijke vijftigers.

Met schitterende foto's van fotografe Patricia Steur. Interviews met o.a. Bram Vermeulen, Anna Enquist, Herman Brood, Jan Cremer, Linda van Dijck, Jules Deelder en vele anderen. Een schot in de roos. Er gingen meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank.

In 2004 verscheen: IdtV. De eerste 25 jaar. Dit boek gaf een kwart eeuw geschiedenis vorm van een spraakmakend onafhankelijk productiehuis. Interviews met (oud)medewerkers, programmamakers, omroepmedewerkers, kortom iedereen, die in die 25 jaar een rol hebben gespeeld bij IdtV. Met natuurlijk aan kop de master himself: Harry de Winter. Kortom een soort van reisverslag van een bijzondere organisatie met een bijzondere reisleider.

In 2005 verscheen: Geluk is een Besluit. Een serie inspirerende gesprekken met bekende en minder bekende Nederlanders over hun zoektocht naar geluk. De mens is een dolende ziel op zoek naar geluk. Die zoektocht is eindeloos. Er is zoveel verlangen. Geld is geen probleem. Voor 'n handjevol geluk is men bereid om diep in de buidel te tasten. Maar geluk is niet te koop. Geluk zit in jezelf. Het draait om persoonlijke groei en innerlijke vrijheid. Je moet wel de juiste keuzes durven te maken.

In 2013 verscheen: Hallo Wereld, een boek voor kinderen vanaf 7 jaar en voor iedereen die de wereld wil ontdekken. Voor Hallo Wereld reisde de schrijfster naar diverse delen van de wereld. Van Tibet tot IJsland om met 12 kinderen te praten over hun dagelijks leven en cultuurverschillen. Met prachtige illustraties van Vanessa Koster.

In 2017 verscheen: 70-ers van nu. Portretten van opmerkelijke zeventigers. Twintig kleurrijke, creatievelingen gooien de ramen van hun ziel open en vertellen hoe het is om (opeens) als zeventiger in het leven te staan. Hoe gaan ze om met ouder worden en lichamelijk verval? Binden ze de strijd aan of hebben ze er vrede mee. Wederom een samenwerking met fotografe Patricia Steur. 

Eigenlijk moest de titel zijn: '70 word je niet, dat overkomt je', maar de uitgever besloot anders.

En natuurlijk in 2022 verscheen WHY IBIZA!

Interviews/publicaties

Interviews en reportages van haar hand verschenen onder meer in AD Magazine, waarvoor zij een aantal jaren een rubriek over vriendschap schreef. Een onderwerp, dat haar mateloos fascineert en intrigeert. Want vriendschap kent zo veel vormen.

Daarnaast schreef ze interviews in het ouder kind magazine J/M over de vreemde werkelijkheid van het moederschap. Het moederschap is volgens de schrijfster een tegenstrijdige/bizarre ervaring. Het is enerzijds hard werken, anderzijds puur genieten. 

Een soort ontdekkingsreis door allerlei landschappen. Van opperste geluk tot opperste verbazing.

Voor het reismagazine ‘Azië’, beschreef ze 13 jaar 'het reisgevoel' van vele kleurrijke, creatieve geesten.

Voor Penthouse maakte ze jarenlang de grote interviews met kunstenaars in de breedste zin van het woord. Peter Yeh was haar grote inspirator en kreeg haar na enig aandringen eindelijk aan de computer...

Daarnaast veel interviews en (reis)reportages voor diverse magazines en kranten.

Research

Voor diverse tv-programma's heeft ze research gedaan; o.a voor de Tijd op je Hielen en Liefdes Zaken. Twee televisieproducties van Sherman de Jesus van Memphis Film & Television. Het zoeken en vinden van mensen voor zowel tv-programma's, documentaires als voor interviews behoort tot een van haar 'stille krachten'. Ze voelt feilloos aan wie belangrijk of interessant is voor een bepaald item. 

Op dit moment is ze bezig met de research voor een documentaire naar een idee van eigen hand. 'Hoe voorkom ik een burnout'? Interviews en reportages met creatievelingen, hardwerkende mensen met grote passies, bij wie haast eeuwig op de loer ligt, maar die (door schade en schande) pas op de plaats maken en tijd durven nemen om even te lummelen of wat dan ook. Ingrediënten die essentieel zijn om een burnout buiten de deur te houden. 

Ooit zelf geveld door een zwaar virus, dat mede veroorzaakt was door eindeloos hard werken en non stop bezig zijn zonder ook maar een moment van rust te nemen. Een rijk en (over)vol leven stond immers synoniem voor gelukkig zijn.

Haar motto (nu) is: wie zijn identiteit ontleent aan zijn of haar werk, of wie zich verliest in zijn passie is heel kwetsbaar. Je mag best tijd 'verspillen' aan even niets doen, dat werkt juist inspirerend. Juist minder doen, durven loslaten geeft veel meer tijd en energie. Dirk de Wachter, die ze o.a. voor dit item interviewde is een van haar grote inspirators.

Reizen

Als het werk het toelaat is reizen een van de dingen, die ze het liefst doet. Hoewel reizen en werk vaak hand in hand gaan.

Reizen is niet alleen een land of gebied ontdekken, maar met name jezelf ontdekken, aldus de schrijfster.

Door te reizen ga je anders denken en verlies je ieder gevoel van tijd. Je belandt in een totaal andere wereld.

Reizen voedt de geest. Het maakt je rijk. Reizen relativeert en doet je weer even de puurheid van het bestaan ervaren. 

Reizen maakt je bewuster van alles en iedereen om je heen. Het is de manier om in balans te blijven. Inspannen! Ontspannen!

Ze is een groot eiland liefhebber. Eilanden hebben iets eigens, iets mysterieus. Een eiland bepaalt sterk het karakter en de mentaliteit van de woongemeenschap, wat reizen een extra dimensie geeft.

Als (reis)journalist, maar ook als eiland liefhebber heeft ze heel wat eilanden bezocht.

Een kleine greep: van Jamaica tot Bali en de Andaman eilanden en van Zanzibar tot de Seychellen en de Cookeilanden.

En natuurlijk last but not least Ibiza.